Kolač bez brašna, mleka i jaja: Slatkiš pun oraha, kremasta poslastica za koju će vam svi tražiti recept
Kolač, Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia

ukus koji osvaja

Kolač bez brašna, mleka i jaja: Slatkiš pun oraha, kremasta poslastica za koju će vam svi tražiti recept

Posni kolač koji će biti vaš izbor u mnogim prilakama.

Objavljeno:

Ovaj jednostavan posni kolač je mekan, aromatičan i veoma lak za pripremu. Bez brašna, mleka i jaja, ipak daje bogatu teksturu i pun ukus. Zrele banane dodaju prirodnu slatkoću i vlagu, dok orasi i kokos obogaćuju teksturu i daju prepoznatljiv ukus.

Posna bela čokolada na kraju čini svaki zalogaj posebnim i čini kolač neodoljivim za sve ljubitelje posnih poslastica.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 3 zrele banane;
  • 150 ml ulja;
  • 150g šećera;
  • 1 kesica vanilinog šećera;
  • 200 ml vode;
  • 200g griza;
  • 80g kokosa u prahu;
  • 100g mlevenih oraha;
  • 1 kesica praška za pecivo.

Glazura:

  • 200 g posne bele čokolade;
  • malo ulja;
  • 15 ml vode.

Priprema:

1. Banane izgnječite viljuškom u glatku kašu, dodajte ulje, šećer, vanilin šećer i vodu i dobro izmešajte dok smesa ne postane ujednačena. Zatim dodajte griz, kokos, mlevene orase i prašak za pecivo i lagano sjedinite da dobijete glatku, ali mekanu smesu.

2. Smesu prebacite u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok površina kore ne postane blago zlatna.

3. Za glazuru otopite posnu belu čokoladu, mešajući dok smesa ne postane glatka. Prelijte glazuru preko toplog kolača i ostavite da se stegne pre sečenja. Na kraju možete da pospete kolač sa preostalim kokosom u prahu.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/24sedam/Milica Lekić/prenosi.B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.